8 filmer om pengar och aktier som du bör se

Är du intresserad av finans och ekonomi? Här är en lista över de 10 bästa finansfilmerna du bör se. Med klassiska filmer som The Wolf of Wall Street och dokumentärer som Gaming Wall Street finns det något för alla. Läs vidare för att ta reda på vilka filmer som är värda att se!

1. The Wolf of Wall Street

Wall Street är en klassiker från 1987 om en ung mans ambitioner att bli en framgångsrik investerare. Filmerna ger en intressant inblick i investeringsvärlden och hur man tjänar pengar på marknaden.

2. The Big Short

Under åren före 2008, när fyra utomstående börjar märka det, förnekar bankerna, medierna och regeringen att den globala ekonomin håller på att kollapsa. De får en idé. De vill “korta” – spekulera mot – subprime-obligationer som har fått ett högt kreditbetyg men som i princip är värdelösa.

3. Moneyball

Moneyball är en film baserad på en sann historia om Billy Beane, general manager för baseballlaget Oakland Athletics. Han försöker hitta ett sätt att vinna trots att hans budget är liten. Han använder helt nya metoder för att attrahera billiga men lovande spelare, bara genom att titta på siffror och statistik. Men metoden är kontroversiell.

4. Too Big To Fail

En film om finanskrisen 2008. Den handlar om Lehman Brothers, USA:s fjärde största investmentbank, som står på gränsen till kollaps. Som krusningar i vattnet sprider sig krisen snart till hela den amerikanska finanssektorn. Vi ser deras roll i krisen och deras försök att överleva. 

5. Money Monster

En film om den populäre finansmannen Lee Gates, värd för TV-programmet Money Monster. Han får problem när en besviken investerare som förlorat allt dyker upp under en direktsändning och tar hela studion som gisslan på skärmen.Vi följer programledaren och hans producent när de försöker ta reda på vad som har hänt och vem som är ansvarig.

6. Boiler Room

Boiler Room handlar om den unge Seth Davis, som blir inbjuden att arbeta för ett företag som handlar med aktier. Han blir snabbt en del av ett team av unga, ambitiösa män, där hans stora försäljningstalang snabbt leder till att han tjänar bra med pengar. Nästan för mycket pengar.

7. Margin Call

En film om en investeringsbank på gränsen till kollaps. 24 timmar innan den globala finanskrisen börjar på allvar inser en investeringsfirma på Wall Street att det är riktigt illa ställt. Alla chefer kallas in och måste nu välja mellan moral och ekonomi i en desperat kamp för att rädda företaget. 

8. Wall Street – Money Never Sleeps

En film där Michael Douglas spelar den cyniske Gordon Gekko, som har släppts från fängelset efter att ha avtjänat sitt straff för insiderhandel. Han försöker återuppbygga sitt liv och sin relation med sin dotter samtidigt som han kämpar för att överleva i en ny, hård miljö.