Om Fakturabelåning

Fakturabelåning- Ett bra sätt att förbättra likviditeten

Att belåna fakturor är en factoringtjänst där man istället för att sälja faktura använder fakturan som säkerhet. Att belåna en faktura fungerar egentligen som vilket annat lån som helst, men fakturan är säkerhet. Fakturabelåning är ett sätt att snabbt frigöra kapital för att kunna expandera eller klara perioder med sämre likviditet. Fakturabelåning erbjuds av de flesta banker och factoringbolag.

Fid en normal fakturabelåning erhåller ni mellan 30-30% av fakturans värde, oftast samma dag eller dagen efter

När du hittar en leverantör du vill arbeta med gör denne oftast en analys av ert företag, samt en kreditupplysning, precis som vid ett vanligt lån.  Factoringbolaget köper sedan dina fakturor. Du får ett mindre belopp än fakturans värde, det är så factoringbolaget tjänar sina pengar.

Det finns många fördelar med fakturabelåning. Om ert företag ofta ligger ute med kundfordringar kan det många gånger bli likviditetsbrist i bolaget, framför allt under sommarperioden.  Då kan fakturabelåning vara en bra lösning att snabbt få in pengarna i verksameten istället för att de ligger ute som  kundfordringar.

Fakturabelåning i praktiken

Först måste du hitta ett factoringbolag att sluta avtal med. Detta kan göras efter att ditt företag har blivit noggrant granskat. Både typen av företagets kundfordringar, vilka kunder ni har och deras finansiella situation. Factoringföretaget köper sedan dina fakturor. Ni som fakturasäljare får ett något mindre belopp än vad din faktura är på det brukar handla om mellan 60-70% av totalsumman. På så vis får du betalt omgående av factoringbolaget och denne får därefter driva in din fodran och behålla den. När resten av betalning sker till factoringbolaget får du resterande belopp. Det du betalar är ofta 1-3% på totalbeloppet i avgift till factoringföretaget.

Varför använda sig av fakturabelåning?

Fakturabelåning är en form av finansiering. Du får pengarna för dina kundfordringar omgående och du slipper ligga utebetalt direkt och slipper ligga ute med kundfordringar. Dessutom slipper du slipper hantering av påminnelser och bevakning av förfallna fakturor. För de flesta företag som använder fakturaköp och fakturabelåning ökar inte bara bolagets finansiella likviditet utan man spar även tid på ren fakturaadministration.

För nystartade företag eller företag i en tillväxtfas är likviditeten extra viktigt och då kan fakturabelåning och fakturaköp många gånger vara räddningen.

Offerter på fakturabelåning

Hos oss kan du jämföra fakturabelåning genom att ta in offerter från kreditinstitut och banker

Fakturabelåning
Klicka här för att göra en offertförfrågan