Om att sälja faktura

Sälja faktura- Hitta rätt leverantör hos Financefinder

Att sälja faktura eller sk factoring är en finansiell tjänst som innebär att ditt företag säljer eller belånar era kundfakturor till ett externa finansbolag. Genom att sälja fakturor kan ert företag snabbt frigöra likvida medel för den löpande verksamheten. Factoringtjänster erbjuds av banker, kreditinstitut och finansbolag. Marknaden för factoring är mycket stor och den växer hela tiden i takt med att allt fler företag använder tjänsten för att öka sin likviditet och slippa kreditrisker.
Det finns många olika aktörer på marknaden som erbjuder olika lösningar till olika avgifter. Det vanligaste är att ni betalar någon eller några procent av fakturabeloppet och ofta kan ni få betalt samma dag eller senast dagen efter.

Det finns många fördelar med att sälja faktura, framför allt om ert företag har löpande behov av likvida medel. Detta brukar i första hand gälla små och medelstora företag som har en verksamhet där stora värden ligger ute i form av kundfordringar. En annan stor fördel är att ni som företag kan överlåta kreditrisken till ett factoringbolag istället för att själva ta risken (fakturaköp utan regress)

I sverige finns idag ett 70-tal företag som arbetar med fakturaköp, allt ifrån storbankere till nischade factoringbolag som enbart arbetar med factoringtjänster.  Om ni har planer på att sälja faktura, kan det därför vara bra att jämföra olika factoringbolag med varandra, innan ni bestämmer er för vilken leverantör ni skall anlita. Financefinder är en offerttjänst för fakturaköp. Hos oss kan du göra en offertförfrågan på 2 minuter och slipper det tidskrävande jobbet med att ringa runt och prata med säljare på olika factoringbolag.

De flesta kreditinstitut och finansbolag som erbjuder fakturaköp har mycket enkel hantering av fakturaköp. När ni tecknar ett avtal om fakturaköp får ni för det mesta tillgång till en elektronisk tjänst hos factoringbolaget där ni kan ladda upp och registrera de fakturor ni vill sälja. Det finns i de flesta fall även möjlighet att skicka fakturor via epost och att skicka fakturafiler från ert bokföringssystem.
Betalningen för fakturorna erhåller ni vid avtalad betalningsdag. Ni behöver inte sälja alla fakturor, utan väljer själva vilka fakturor ni vill sälja och vilka ni vill fakturera själva.

Skillnaden mellan fakturaköp och fakturabelåning är att vid fakturabelåning pantsätts fakturorna istället för att säljas. Genom pantsättningen är det factoringbolaget som tar över fakturan och fungerar som motpart gentemot kunden.
Fakturans värde fungerar som säkerhet, erbjuder de flesta factoringbolag en finansiering som ligger under fakturans totalbelopp, normalt brukar det handla om ca 70% till 90% av fakturans värde

Det är viktigt att ta reda på om tjänsten innebär att factoringbolaget tar över kreditrisken eller inte. Fakturaköp med regress innebär att en obetald faktura ska köpas tillbaka av ditt företag efter en viss tid om den inte blivit betald. Ordet regress innebär alltså att Ni som företag fortfarande har kreditrisken. Fakturaköp utan regress innebär att factoringbolaget tar över hela kreditrisken och att du får betalt även om kunden inte skulle betala.

Läs mer om fakturaköp med eller utan regress här

Det finns mängder av företag som arbetar med fakturaköp eller factoring som det även heter. Om ni funderar på att sälja fakturor och letar efter en leverantör av factoringtjänster är det klokt att inte välja första bästa, utan att ta in offerter och sedan jämföra de olika factoringbolagen med varandra, eftersom det brukar skilja en hel del mellan de olika factoringbolagen villkor. Det är även viktigt att du känner förtroende för det factoringbolag du väljer.

Sälja faktura

Financefinder är en helt oberoende offerttjänst. När du gör en offertförfrågan på fakturaköp hos oss, skickas denna ut till factoringbolagen som sedan kontaktar dig med offerter.  – Låt oss göra jobbet åt dig !

Börja med att göra en offertförfrågan. Detta kan du göra genom att klicka på länken nedan. Din förfrågan skickas sedan ut till våra samarbetspartners. Du slipper det tidskrävande  jobbet att själv kontakta olika leverantörer, men det bästa av allt är att tjänsten är helt kostnadsfri

När din förfrågan är utskickad kommer du börja få in offeter från olika factoringbolag. Du kan sedan i lugn och ro jämföra leverantörernas olika offerter och villkor .

På Financefinder kan du även ta in offerter på företagslån

Läs mer om att sälja faktura på säljafaktura.net