Privatlån

När man pratar om lån, är det oftast privatlån man menar, och det är den med klassiska och vanligaste formen av lån. Det är enkelt uttryckt ett helt vanligt lån, utan några konstigheter. Du kan ansöka om privatlån hos i princip alla banker och institut. På den här sidan har vi sammanställt flertalet ställen där du kan ansöka om lån utan bankid, för att lättare kunna ta ett beslut, när du ska ansöka om privatlån.

Gemensamt för alla privatlån är att du inte behöver uppge till långivaren, vad du ska använda pengarna till. Har du dyra kreditkortsskulder, eller tagit sms-lån som kostar dig mycket varje månad? Då kan ett privatlån vara ett vettigt alternativ för att lösa dessa skulder, då privatlånens räntor är lägre. Eller vill du åka på en välbehövlig solsemester i vinter, utan att ha hunnit spara ihop tillräckligt? Kanske tvättmaskinen har gått sönder, eller behöver någon i familjen akut gå till tandläkaren? I dessa fall är ett privatlån en bra valmöjlighet.

Vilket belopp man kan låna vid ett privatlån skiljer sig vida, bankerna emellan. Generellt kan man säga att du kan låna allt mellan 10 000 – 350 000 kr. Man får kika på varje individuellt institut för att se deras minimum respektive maximum belopp, utifrån vad man själv har för behov.

Även återbetalningstiden för ett privatlån skiljer sig, och man kan själv bestämma ganska fritt, generellt brukar de ligga på mellan 1-12 år. Ju längre återbetalningstid man väljer desto lägre bli månadskostnaden, men man får ju då ha i åtanke att totala kostnaden för lånet bli högre, då man måste betala ränta under en längre period.

Kostnaderna för privatlån består av fasta avgifter och ränta. Dessa skiljer sig också väldigt mycket instituten emellan, men är oftast förmånliga. Det handlar förstås alltid om vilket kreditinstitut du vänder dig till, men att ta ett privatlån är generellt mycket ”billigare” än att använda sig av snabblån.

En annan fördel med privatlån är att man inte behöver lämna någon form av säkerhet till banken (detta kallas blancolån). Att lämna säkerhet vid lån innebär i praktiken att erbjuda banken något de kan sälja om en situation skulle uppstå där du inte kan betala dina amorteringar. Att lämna säkerhet är vanligt vid tillexempel bostadsköp, där lämnar man själva bostaden som säkerhet, men detta slipper man alltså vid ett privatlån. Blancolån kan kosta lite mer än ett lån utan säkerhet, men det är å andra sidan skönt att kunna disponera pengarna du lånat som du vill. Självklart finns det restriktioner, att låna 200 000 SEK för att spela bort på lotter går inte, men utnyttja dessa pengar till att uppfylla dina drömmar.

Vi vill att du ska vara mer påläst när du ansöker om privatlån. På den här sidan har vi sammanställt flera av de institut du kan välja mellan. Du kan ansöka om lånet på nätet, och många ger svar direkt på skärmen.